Rdeči angus

Pasma splošno

Pasma
Rdeči angus
Skupina pasem
tujerodna
Pasma v reji tudi izven Slovenije
da

Imena pasme

Sloven.
Rdeči angus
Angl.
Red angus

Uporaba

Opis uporabe
Je specializirana mesna pasma. Odlikuje jo odlična klavna kakovost in sočno in mehko meso zaradi odlične marmoriranosti mesa.
Stopnja rabe
druga

Ocena ogroženosti

Ocena ogroženosti za obdobje med 2003 in 2013 po pravilniku Uradni list RS, št. 90/04

LetoOcena
20061
20071
20081
20091
20101
20111
20121
20131
  • 1 kritična
  • 2 ogrožena
  • 3 ranljiva
  • 4 tvegana
  • 5 neogrožena

Ocena ogroženosti

LetoOcena na globalni ravniOcena na nacionalni ravniOgroženost pasme na osnovi:
Sposobnosti za reprodukcijoTrenda populacije in deleža čistopasemskih parjenjGeografske razširjenostiStopnje inbridinga (∆F)
20144111
20154111
20164111
20174112
20184112
20194112
20204112
20214112
20224111
20234111
  • 1 kritična
  • 2 ogrožena
  • 3 ranljiva
  • 4 neogrožena

Izvor in razvoj pasme

Izvor in razvoj pasme
Angus govedo je nastalo iz prvotne aberdeen angus pasme. Zaradi nekaterih posebnosti aberdeen angus pasme, se danes rejci odločajo in razlikujejo med črnim aberdeen angusom, rdečim angusom in nemškim angusom, pasmo ki je nastala s križanjem med aberdeen angusom in nekaterimi nemškimi pasmami (Rejski program za angus govedo v Sloveniji, 2020). Dominantna je črna barva, pojavlja se tudi prikriti recesiven gen za rdečo barvo. Pogosto se populaciji črnega (aberdeen angus) in rdečega angusa vzrejata kot samostojni pasmi, čeprav ju loči le homozigotnost za gen za barvo dlake.
Genetske razdalje
/
Ocene pasem in križanj
Primerna za čistopasemsko rejo in križanje

Rejski program

Potrjen in veljaven
10.11.2020
Nosilec rejskega programa
Društvo rejcev govedi za meso Slovenije
Rejski cilji
Rejski cilji so pri vzrejnem tipu usmerjeni v: večji okvir z večjo zmogljivostjo rasti, večja konzumacijska sposobnost, dobro izkoriščanje paše. Normalen potek telitev, izražene materinske lastnosti. V času pašne reje do odstavitve: prirasti>800 g/dan. Lastnosti zunanjosti povezane z dolgoživostjo. Pri pitovnem tipu je poudarek na omišičenosti (ocena 7 ali več), klavni kakovosti in kakovosti mesa. Zaželene so lahke telitve.
Individualno označevanje
označevanje za potrebe selekcije
Ocena zunanjosti
se ocenjuje
Odbira živali
brez napovedi PV
Molekularno ocenjevanje
/
Razmnoževanje
/
Osemenjevanje
v uporabi
Genetske rezerve ex situ
/
Prenos zarodkov
ni v praktični uporabi

Ocena posebne genetske vrednosti za ohranjanje ŽGV

Posebne (specialne) lastnosti
Tako kot vse angleške mesne pasme, je angus manjšega okvirja in odlično izkorišča voluminozno krmo.

Lastnosti zunanjosti

Višina vihra (povprečje, cm)
biki: 136 do 146 cm; krave: 126 do 136 cm
Telesna masa (povprečje, kg)
bik: 850 - 1200 kg; krave: 550 - 800 kg
Opis
Pasma je srednje velikega okvirja. Ima pigmentirane parklje in sluznice ter je brez rogov. Pod trebuhom od popka do vimena so možne bele pigmentacije. Dlaka je kratka.
Barva
Enobarvno govedo, barva dlake je rdeča.

Velikost populacije

Velikost populacije

LetoOcena staleža čistopasemskih živaliŠtevilo čistopasemskih plemenic v rodovniški knjigiŠtevilo čistopasemskih plemenjakov v rodovniški knjigiDelež čistopasemskih parjenj (%)Število čredVelikost črede (povprečno)
200685451
2007110402
2008176566
2009121552
201014853
201115053
201218262
201323680
201420885
201518698
2016228108
2017253109
2018259114
2019318121
2020347129
202142933; 3*RK3; 0*RK
2022433; 28*RK152;3*RK25; 0*RK39
2023413; 22*RK151; 2*RK40; 0*RK
Viri
Oceno staleža čistopasemskih živali ter število čistopasemskih plemenic in plemenjakov posreduje Sektor za identifikacijo in registracijo ter informacijske sisteme (SIRIS; MKGP). * glavni del rodovniške knjige; ob priznanju rejskega programa leta 2020 podatke iz rodovniške knjige posreduje Kmetijski inštitut Slovenije (KIS).